Sofia ja kotiinpaluu  

 

Kun Kreikan myyttinen aika päättyi, maailmanviisaus Sofia asettui uuteen tehtävään. Arkkienkeli Mikaelin tullessa edellisen kerran ajanhengeksi 602 eKr. Sofiasta tuli meille ihmisille se henkinen olento, joka sofiana esiintyy filosofia-sanassa, viisauden rakastamisena. Silloin filosofit kokivat vielä Sofian ihmeellisen olemuksen ja viisaus oli liittymistä häneen. Ajatukset olivat täynnä elämää ja värettä ja liikettä.

Tuohon aikaan ajatusten pitäminen paikoillaan vaati suurta ponnistusta. Siksi Kalevalassakin Joukahainen kokee ja tietää suureksi saavutukseksi ulkokohtaisen tietonsa, joka silloin oli uutta: räppänä on liki lakea... Kyllähän jokainen näkee että se niin on, mutta tuo tiivistäminen paikallaan pysyväksi ajatustiedoksi oli suuri askel ihmiselle.

Väinämöisen vanha elävä laulutieto kuitenkin hajotti Joukahaisen modernit ajatukset hetkessä ja Joukahainen koki vajoavansa suohon. Nyt tilanne on kääntynyt päinvastaiseksi. Ajatuksemme ovat yksinäisiä, viileitä, usein melkein kuolleita. Ne enää harvoin kykenevät tuomaan meille lohtua ja elämän täyteyttä, väriä, makua. Ajatusten kuolema on kuitenkin antanut meille suurimman mahdollisen lahjan: vapauden, erillisyyden, kokemuksen omasta itsenäisyydestä.

Tuo vapauden lahja on vain usein raskas kantaa, ja se voi johtaa myös omaan vastakohtaansa, riippuvuuteen. Se voi johtaa paitsi oman sielunelämämme tyhjyyteen, myös luonnon autioitumiseen. Siksi niin monet meistä kaipaavat täältä pois, kotiin jonnekin muualle. Mutta vanhaa kosmista kotia tai lapsuuden kotia ainutlaatuisine elämänvoimineen ei enää ole. Olet vain sinä, ja Sofia on hän joka voi auttaa niin kuin Väinämöinen lupasi palata silloin kun ei enää ole "ilmaista iloa" eli ilma ei enää soi ihmiselle.

Väinämöisen laulu ja Sofian viisaudellinen fantasia ovat palaamassa. Sofia on se jumalallisen naiseuden rakastava viisausolemus, joka tarjoaa yksinäistyneelle ajattelullemme uuden kodin. Sofia meissä on se sisäinen naiseus, joka saa yksinäisen miehiseksi tulleen ajattelumme jälleen juurtumaan sieluumme ja meidät tuntemaan olomme rikkaaksi, runsaaksi ja luovaksi.

Sofia antaa meille nyt mahdollisuuden luoda kotimme sinne missä kehomme on. Kotiinpaluu on paluu Sofian luo. Voit kutsua Sofian sisäiseen elämääsi. Tällä hetkellä kollektiivinen tietoisuus vielä kokee naisellisen viisauden miehisen voiman menettämisenä, mutta niin ei tosiasiassa ole. Naisellinen viisaus antaa sen lujan, rakastavan, ravitsevan ja myötätuntoisen perustan, jolla miehisen ajattelun tietoisuus vasta voi todella kukoistaa.

 

Takaisin