Karhut ja jääkarhut

 


Edellisen jääkarhuviestin loppuosa oli kääntynyt päinvastaiseksi. Tarkoitus oli kertoa, että Suuren jääkarhun Nanukin kertoman mukaan eteläisen pallonpuoliskon ihmiset - Etelä-Afrikkaa lukuunottamatta - kantavat itsessään vielä nuoruusvoimia, jotka ovat sukua sisäiselle karhulle, ja siksi heidän ja karhujen fyysinen kohtaaminen ei olisi ongelmatonta.  

Suuri jääkarhu Nanuk jatkaa: Karhut näkevät ihmisen kutakuinkin samalla tavoin kuin ihmiset näkevät karhun. Kummallakin on lähes samankaltainen näköaisti. Jääkarhujen hyvää hajuaistia lukuunottamatta karhujen ja ihmisten koko aistijärjestelmä on hyvin samankaltainen. Kohdetessaan ihmisen karhut - kuten lähes kaikki korkeammat eläimet - pystyvät tavoittamaan ihmisen tunnelman. Karhulla on lisäksi se suuri etu, että ihmiset ovat hyvin peloissaan kohdatessaan karhun. Siksi karhu voi omalta kohdaltaan päättää jättääkö se tämän pelokkaan olennon yksinkertaisesti huomiotta vai väistääkö sitä.  

On myös mahdollista että pieni karhu ihmisen kohdatessaan liittyy ihmiseen ja on myös shamanistia voimia omaavia ihmisiä, joilla on oikea suhde karhuihin. Karhuhan on myös toteemieläin. Ihmisten ja karhujen välillä on myös pitkiä ystävyyksiä, jotka usein voivat kestää koko eliniän.  

Tällaisesta karhun ja ihmisen välisestä ystävyydestä kehittyy silloin kaunis, harmoninen elementaariolento, joka on hyvin korkeatasoinen, sillä myös karhut ovat korkeatasoisia olentoja. Se muistuttaa ihmisten ja kissojen suhdetta. Niin kissoilta kuin karhuiltakaan ei puutu kovin paljoa ihmisenkaltaisen asteen saavuttamiseen, missä kissat ovat lähempänä minuudellista ja karhut sielullista puolta. Tällainen harmoninen elementaariolento muodostaa kehon niin kutsutuille vulkanus-ihmisille, jotka tahtoisivat tulla maan päälle tukeakseen vähitellen ihmiskehityksen tulevia asteita.  

Sadussa Lumivalko ja Ruusunpuna prinssin esiintyminen karhun muodossa merkitsee, että hän on vajonnut pyrkimyksessään kuninkuuteen. Saduissa prinssi on aina olento, joka pyrkii kuninkuuteen. Hän ei tässä sadussa ole siinä kuitenkaan onnistunut, vaan on vajonnut karhujen vaistonvaraisuuteen. Mutta hän pyrkii ja yrittää edelleen vapautua vaistonomaisuudesta. Siitä kertoo kuva, jossa hänen prinssiolemuksensa ajoittain loistaa karhuturkin läpi. Liittymällä Lumivalkon ja Ruusunpunan myönteisiin naisellisiin voimiin hän voi voittaa karhunomaisuutensa ja saavuttaa kuninkuuden.  

Ainut kuuluvat Japanin alkuperäiskansoihin. Heidän suhteensa karhuihin on myös shamanistinen, mutta ei meille mieluisa. Heillä on rituaali, jossa karhunpentu otetaan varhain emolta. Ainu-nainen imettää pentua ja se kasvatetaan yhdessä ainu-lasten kanssa heidän majoissaan. Tämä rituaali on ainuille eräänlaista jumalanpalvelusta ja se osoittaa voimakasta tietoisuutta karhujen ja ihmisten välisestä yhteydestä ja siitä, että karhut ovat lähellä ihmisyyttä. Kun karhu juo ihmismaitoa, se tekee sille hyvää ja jalostaa sitä, ja kun ihminen sitten syö naisen maitovoimien jalostamaa karhunlihaa, siirtyvät karhuvoimat ihmiseen.

Tällaiset tavat kuuluvat enemmän tai vähemmän menneisiin aikoihin ja niitä pidettiin yllä myös ihmisen selviämiseksi karhuvoimien avulla. Kaikki voimanlähteet olivat tervetulleita elämässä selviämisen kamppailussa.  

Joillakin siperialaisilla kansoilla, jotka ovat nimittäneet itseään "Karhujen lapsiksi", on tai on ollut oikea kuva, sillä ne ovat kansoja, joiden tehtävänä on elää kohoavaa kehitystä ja ne kokevat, että myös niiden suhde karhuihin on kohoavalla linjalla. Heille yhteys karhujen eläimenomaisuuteen tuo heitä lähemmäksi jumaluutta, mutta toiset kansat kokevat sen vajoamisena. Nämä kansat kokevat kuitenkin tietyt eläinvoimat vielä edistävinä voimina.

Tällaista suhdetta karhuihin ei kuitenkaan voi millään tavalla liittää keskieurooppalaisiin ihmisiin. Jos eurooppalainen kokee tällaisen yhteyden miellyttävänä ja haluaisi kokea sen, se olisi kehityksen vinoutumista. Toisaalta ei olisi myöskään oikein muuttaa näitä síperialaisia kansoja eurooppalaisiksi, sillä sellaisella on valtavan vahingollisia vaikutuksia, kuten alkoholismi. Sellaisia ovat myös teidän inuiitti-ohjelmanne.  

Lapissa pitkät puhdistusmenot karhujahdin jälkeen liittyvät pelkoon, että karhujen alemmat voimat siirtyisivät ihmiseen.  

Myös se että karhut synnyttävät talvipäivänseisauksen aikaan kuten ihmiskuntakin aikaisemmin, viittaa myös karhujen ja ihmisten samankaltaisuuteen. Joskus on ollut tapana, että siitä joka syntyi juuri talvipäivänseisauksen päivänä, tuli heimon johtaja. Silloin ei ihmisen muulla syntyperällä ollut merkitystä. Keskitalven syntymän jälkeen karhunpentujen kasvu tapahtuu ilmen ulkomaailman häiritseviä vaikutuksia.  

- Lähde: Gespräche mit Tieren, 2.

 

Takaisin